[...] nie brakuje ich w naszym otoczeniu) oraz utrzymywanie prawidłowej struktury i funkcji białek. Dowiedziono, iż równowaga pomiędzy utlenianiem a funkcjami antyoksydacyjnymi w organizmie mają kluczowe znaczenie, chociażby w chorobie niedokrwiennej serca. Synteza glutationu stanowi ważny element obrony ustroju człowieka. Dlatego białko serwatkowe [...]
[...] bardziej złożone, jak peptydy (np. karnozyna), a także większe cząsteczki białek (np. serwatkowych). Wykazano, że związki te potrzebne są do budowania wszelkich tkanek w organizmie, ale także biorą udział w funkcjonowaniu układu odpornościowego, czy nerwowego. Dzięki licznym aktywnościom biologicznym białek i poszczególnych elementów z tego [...]
[...] które z reguły znają już reakcję swojego organizmu na substancje pobudzające, takie jak kofeina. Mimo to należy stopniowo sprawdzać działanie każdego spalacza na swoim organizmie. Niekiedy w obrębie tej kategorii suplementów spotkać można dodatki regulujące gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Zalicza się do nich np. ekstrakt z [...]
Mimo że magnez wydaje się być dobrze poznanym pierwiastkiem mineralnym, to cały czas badane są jego właściwości i „akcje” w organizmie. Naukowcy przyglądają się setkom szlaków enzymatycznych, w których magnez uczestniczy i obserwują, co dzieje się z nimi na przykład w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej, niezbyt zróżnicowanej diety, czy też [...]
Kofeina jest jedną z najpopularniejszych substancji ergogenicznych stosowanych w sporcie, zatem co kilka lat podsumowuje się dotychczasowe odkrycia dotyczące tego stymulującego układ nerwowy związku pochodzącego między innymi z kawy. W styczniu 2021 roku na łamach czasopisma międzynarodowego stowarzyszenia żywienia sportowego (Journal of the [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] jest w stanie zwalczać wolne rodniki, hamując procesy oksydacyjne, które przyczyniają się do rozwoju różnego rodzaju chorób i dolegliwości. Zmniejsza to stany zapalne w organizmie oraz może działać antynowotworowo. Działanie to wynika również z obecności fitosteroli. Związki te obecne są głównie w pestkach z dyni. Mają one udowodnione [...]
[...] to, że z powodzeniem szejka białkowego wypić możemy po treningu, przegryzając ulubionym owocem czy też węglowodanami w innej postaci. Bogactwo leucyny, która w dużej ilości występuje w WPC, będzie przekładało się na poprawę procesów anabolicznych, ze względu na właściwości stymulowania specyficznych kinaz białkowych w organizmie człowieka.
O działaniu pozytywnym kreatyny na układ mięśniowy człowieka z powodzeniem można napisać niejedną książkę. Jednak co jakiś czas na forum pojawiają się tematy dotyczące szkodliwości kreatyny oraz tego, czy podczas suplementacji trzeba w jakiś sposób chronić organizm przed jej negatywnym działaniem. Powiązane jest to m.in. ze złą interpretacją [...]
[...] bardziej kaloryczne i przez zawartość cukrów rafinowanych bardziej szkodliwe – nie tylko dla sylwetki, ale także dla zębów czy wielu procesów zachodzących w naszym organizmie. Frużelina CHERRY IN JELLY I STRAWBERRY IN JELLY to gwarancja najwyższej jakości owoców. Do obróbki przechodzą tylko owoce świeże, starannie wyselekcjonowane aby [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Czy peptydy kolagenowe leczą ścięgna Achillesa? Uczestnicy przez 6 miesięcy [...]
W pierwszej części tego artykułu starałem się podpowiedzieć, jak zoptymalizować zarówno godziny, jak i spożycie makroskładników tak, aby trening wykonywany podczas redukcji przy zastosowaniu diety JEM / NIE JEM - przerywany post (IF) był jak najbardziej efektywny i pozwolił na, choć minimalne przyrosty tkanki mięśniowej przy zachowaniu głównego [...]
Mamy zwolenników kawy, a także miłośników herbaty. Jest tak wiele gatunków i smaków herbat, że można przebierać do woli. Jedną z ciekawych odmian jest pu-erh. Podobnie jak czarna i zielona herbata, pochodzi z liści rośliny Camellia sinensis. Jednak liście pu-erh są przygotowywane trochę inaczej: są fermentowane, a następnie leżakują przez długi [...]
[...] płynów, zaburzenia hormonalne, czy też nadmierna aktywność fizyczna mogą przyczynić się do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej i spowodować zatrzymanie wody w organizmie. Gdy nagle nabierasz wody i puchniesz Chyba każdy miał taki moment w swoim życiu, że nagle z dnia na dzień masa ciała gwałtownie wzrosła nawet o 2-3 kilogramy, [...]
Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
[...] jak komody, szafki, parapety. Dbaj o nawodnienie przez cały dzień, ponieważ utrzymywanie odpowiedniej ilości płynów może zapewnić optymalną ilość płynów ustrojowych w naszym organizmie, a to pomaga utrzymywać nawilżenie w przewodzie nosowym i rozrzedzać śluz w nosie. Podsumowanie Jeśli budzisz się z zatkanym nosem, a nie jesteś przeziębiony ani [...]
[...] substancji zarówno pod kątem ich pozytywnych, jak i negatywnych następstw. Z prohormonami nie jest już tak kolorowo, a zastosowane substancje czynne wywołują różne reakcje w organizmie osoby trenującej. W dziale doping bez problemu możemy wyczytać informacje odnośnie dziwnych reakcji niepożądanych, znacznego obciążenia wątroby czy kłopotów z [...]
Pojawienie się na rynku suplementów bazujących na kreatynie sprawiło, że efektywność treningowa sportowców znacznie wzrosła, jak i możliwości przyrostów tkanki mięśniowej czy też przyrostów siły uległy znacznej poprawie. Nie ulega wątpliwości, że jest to suplement, który wprowadził rewolucję na rynku, jak i otworzył szereg możliwości, które [...]
Zielona herbata, a w szczególności jej ekstrakt uważany jest za jeden z ciekawszych wyborów pod względem prozdrowotnym, jak i wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywana jest ona od setek lat wśród ludzi na całym świecie i niewątpliwie cieszy się wyjątkowym smakiem i właściwościami. Z czym łączyć Green Tea? Ekstrakt z zielonej herbaty [...]
[...] samochodowych, metabolity alkoholu) oraz utrzymywanie prawidłowej struktury i funkcji białek. Dowiedziono, iż równowaga pomiędzy utlenianiem a funkcjami antyoksydacyjnymi w organizmie mają kluczowe znaczenie nie tylko dla kancerogenezy, ale także w chorobie niedokrwiennej serca. W badaniach naukowych wykazano, iż diety dostarczające białka [...]